Subdoelstelling
Verder
Invoering Omgevingswet nabij
Volgens de planning van de minister wordt met ingang van 1 januari 2022 de Omgevingswet ingevoerd. Deze wet bundelt en vereenvoudigt de regelgeving op het gebied van het omgevingsrecht. De komst van de Omgevingswet is een onderdeel van een grotere beweging binnen de samenleving. De behoefte aan eigen keuzes kunnen maken, minder overheidsbemoeienis, eenvoudiger procedures staat hoog op de politiek-maatschappelijke agenda. De beoogde stelselwijziging als gevolg van de Omgevingswet is een grote aanpassing in het omgevingsrecht. Maar ook in werkwijze, instrumenten procedures en digitale ondersteuning.De totale invoering zal volgens het Rijk pas in 2029 voltooid zijn. Voor de invoering van de Omgevingswet zoeken we samenwerking op IJmondiaal vlak.
Omgevingsvisie
De actualisatie Visie op Velsen is een opmaat naar het vormen van een Omgevingsvisie waarin de structuurvisie wordt geactualiseerd. We benutten natuurlijk de input uit de dialoog over de Visie op Velsen en de dorpsdialoog Driehuis, voor zover van toepassing op het fysieke domein.
Versterking landschap
Vanuit het MRA platform Landschap is in 2019 en 2020 gewerkt aan integrale visies per deelgebied. In gebiedsateliers zijn de waarden en kernkwaliteiten van de metropolitane landschappen geconfronteerd met de grote opgaven vanuit woningbouw, energietransitie en de toename van recreatie en toerisme. Dit is input voor de MRA Verstedelijkingsstrategie waarin de MRA samen met het Rijk een toekomstbeeld schetst voor de ruimtelijke ontwikkeling van de MRA. De strategie zal resulteren in een financieringsprogramma voor onder andere het metropolitane landschap.
Het Ontwikkelperspectief Binnenduinrand is in januari 2020 vastgesteld. Velsen voert samen met de andere gemeenten in de binnenduinrand een aantal van de tien uitvoeringssporen uit die hierin genoemd zijn. De MRA ondersteunt hierbij. De uitvoering van het ontwikkelperspectief gebeurt in samenhang met de uitvoering van het Groenstructuurplan. In 2021 is een speerpunt hierin het vaststellen en uitvoeren van de beheerplannen voor de gemeentelijke buitenplaatsen (zie hoofddoelstelling 3.1).
Donkertebeleid
Er zal gemeentebreed naar de invloed van licht op de landschapsbeleving en op flora en fauna gekeken worden. Waar mogelijk willen we donkerte terugbrengen in en langs de natuur in Velsen. Het college besloot het donkertebeleid en het te actualiseren beleid voor openbare verlichting samen te voegen in één beleidsdocument in 2021. Dit komt een integrale visie op verlichting en donkerte ten goede. Dit beleid vormt één van de bouwstenen voor de Omgevingsvisie.
Entreegebied IJmuiden/Pontplein
Sinds het beëindigen van de bootverbinding tussen IJmuiden en Amsterdam (fast flying ferry) is een
deel van de aanwezige infrastructuur bij het Pontplein overbodig. Ook loopt de verkeerscapaciteit van het Pontplein tegen zijn grenzen. In 2019 zijn acht verkeerskundige varianten voor het nieuwe Pontplein bedacht met diverse belanghebbenden, zoals bewoners, belangengroepen en ondernemers. In 2020 werkten we drie varianten verder uit en bepaalden we een voorkeursvariant. Deze variant gaat uit van het op twee niveau's afhandelen van het verkeersaanbod: het voet/fietsverkeer op maaiveld en het gemotoriseerd verkeer op een hoger niveau. Dit model is kostbaar. In de komende tijd proberen we de financiering te regelen. Ook wordt de omgeving van het gehele entreegebied bij de planvorming van de verkeersvariant betrokken. Dit gebeurt in samenhang met de planontwikkeling van Pont tot Park en de uitgangspunten van De Rauwe Loper.
IJmuiden, Van pont tot park
We gaan door met de transformatie van IJmuiden.waarbij de nadruk ligt op stadsvernieuwing in samenwerking met de woningcorporaties en marktpartijen. In 2019 startten we met het maken van een ruimtelijk ontwikkelingsperspectief voor het gebied ‘van pont tot park’; tussen grofweg het Pontplein en het Stadspark, de Kanaaldijk en de Heerenduinweg. Er is gekeken naar de ruimtelijke inrichting van het gebied, we schetsen een beeld van de toekomstige stedenbouwkundige structuur, welk woonprogramma wordt nagestreefd, hoe de verschillende functies in het gebied zich tot elkaar verhouden en elkaar kunnen versterken. Er wordt ook een relatie gelegd tussen ontwikkelingen op het gebied van klimaatadaptatie en een aantrekkelijk centrum.
Reguliere activiteiten
Aanpassen bestemmingsplannen voor ruimtelijke ontwikkeling
Bestemmingsplannen worden indien noodzakelijk geactualiseerd om ruimtelijke ontwikkelingen mogelijk te maken. En om duidelijkheid te geven aan inwoners en ondernemers wat wel en niet kan worden gebouwd. In bestemmingsplannen wegen we de verschillende waarden en belangen integraal af. Bijvoorbeeld tussen bedrijvigheid, landschap, milieu en wonen. Komend jaar worden verschillende bestemmingsplannen voorbereid voor besluitvorming.