Subdoelstelling
Velsenaren kunnen een beroep doen op inkomensondersteuning als zij zelf niet in (hun levensonderhoud) een bestaansminimum kunnen voorzien.
Armoedevisie
In 2021 starten we met het uitvoeringsprogramma dat hoort bij de armoedevisie. In 2020 heeft de gemeente een armoedevisie voor de periode 2020-2024 opgesteld. Het doel van de visie is een nieuwe aanpak van armoede en schulden. We richten ons op een kanteling van de werkwijze en zetten een armoederegisseur in. We werken ook aan een integraal communicatieplan, een pilot kinderarmoede en de inzet van ervaringsdeskundigen. Daarnaast verbeteren we de regelingen voor minima, waaronder de kindregelingen.
New Future
In 2020 is de pilot ‘New Future Velsen’ gestart met tien jongeren met schulden. Met deze aanpak koopt de gemeente de schulden van jongeren af en maakt zij afspraken met hen voor begeleiding en afbetaling. Hiermee zorgt de gemeente ervoor dat de financiële zelfredzaamheid van jongeren blijvend verbetert. Door het wegnemen van schulden en stress is er plaats voor gedragsverandering. Dit leidt tot minder schulden en de problemen die daarbij ontstaan, psychische problemen, verslaving, fraude, criminaliteit en alle maatschappelijke kosten die daar aan verbonden zijn. De pilot loopt door in 2021. Als blijkt dat de pilot succesvol is, wordt de pilot verlengd.
Arbeidsmarkt
Door de coronacrisis is de arbeidsmarkt in korte tijd ingrijpend veranderd. Van een zeer krappe arbeidsmarkt met veel werkgelegenheid en een tekort aan arbeidskrachten is er de werkgelegenheid sterk afgenomen. Samen met partners in de regio IJmond en Zuid-Kennemerland werken we aan het herstellen van de arbeidsmarkt. Het regionaal actieplan 'Perspectief op Werk' bevat een Doe-agenda met activiteiten om de huidige kansen op de arbeidsmarkt voor onze werkzoekenden te verhogen. Hierbij wordt rekening gehouden met de situatie op de krappe arbeidsmarkt, kanssectoren en beroepen. Het plan bevat ook activiteiten voor het verder versterken van het regionale Werkgeversservicepunt. Deze dienstverlening biedt ondersteuning aan werkgevers die een werkzoekende vanuit de bijstand of Werkloosheidswet(WW) in dienst wil nemen.
Reguliere activiteiten
Verstrekken van uitkeringen en bijzondere bijstand
De gemeente ondersteunt inwoners die niet in staat zijn om zichzelf van een inkomen te voorzien door middel van een uitkering of de bijzondere bijstand.
Schuldhulpverlening: brede, gevarieerde aanpak
De gemeente besteedt veel aandacht aan preventie en vroegsignalering van schulden. Dit is ook opgenomen als doelstelling in de Armoedevisie 2020-2024. We willen schulden bij inwoners zo vroeg mogelijk aanpakken. Hiervoor werken we samen met een breed netwerk van ketenpartners, zoals het sociaal wijkteam, woningcorporaties en nutsbedrijven. Ook doet Velsen veel aan financiële educatie op de scholen met een voorlichtingsprogramma. Tijdens 'de Week van het geld' wordt extra aandacht besteed aan preventie van schulden onder jongeren.
We zetten de werkwijze Vroegsignalering schulden voort. De gemeente, het sociaal wijkteam en
energiebedrijven werken samen om afsluiting van de energie bij mensen thuis te voorkomen. Vanaf 2021 wijzigt de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). Vroegsignalering wordt dan een wettelijke verplichting. Dat betekent dat de meldingsplicht bij betaalachterstanden niet meer alleen geldt voor energiebedrijven, maar voor alle aanbieders van vaste lasten. Dus ook voor woningcorporaties en zorgverzekeraars. De gemeente pakt op haar beurt meldingen op en biedt de inwoners hulp aan. Doel van deze wijziging is om inwoners vroegtijdig door te leiden naar hulp wanneer er sprake is van financiële- en/of andere problematiek.
Daarnaast werkt Velsen samen met landelijke partijen, zoals 155-help een bedrijf, Startpunt Geldzaken en Schuldhulpmaatje. Voor inwoners die al kampen met problematische schulden bestaat de reguliere schuldhulpverlening. Hiervoor werkt de gemeente samen met Socius Maatschappelijk Dienstverleners en PLANgroep. Het contract met PLANgroep loopt in juni 2021 af . We onderzoeken de mogelijkheden van een nieuw aanbestedingstraject dan wel het in eigen beheer uitvoeren van schulphulpverleningstrajecten.
Verwachte stijging aantal bijstandsgerechtigden
Door de coronacrisis verwachten we in 2021 een forse stijging van het aantal bijstandsgerechtigden. Daarmee hebben we een tekort op het bijstandsbudget.