Ondernemend en duurzaam Velsen

het stimuleren van een gezonde, duurzame leefomgeving.

Subdoelstelling

Bewustmaken en stimulering duurzame samenleving.

Milieubeleid in Omgevingsvisie
Het aflopende milieubeleidsplan 2015-2020 zal opgaan in het integrale beleid van de Omgevingsvisie. Hierbij neemt de gemeente de laatste ontwikkelingen op het gebied van milieu en de energietransitie mee.

Klimaatakkoord en Programma Klimaat en Duurzaamheid

De gemeente wil een succes van de energietransitie te maken. Hierbij gaat de gemeente graag het samenspel met de Velsense samenleving aan via een lokaal klimaatakkoord. Met het lopende programma Klimaat en Duurzaamheid neemt de gemeente het voortouw. Goed voorbeeld doet goed volgen.

Walstroom
Het toepassen van walstroom voor schepen bevordert een gezonde leefomgeving en een duurzame ontwikkeling van de scheepvaart. In 2017 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen om een haalbaarheidsonderzoek naar de toepassing van walstroom voor schepen van DFDS uit te voeren. De gemeenteraad heeft daarvoor in 2019 € 20.000 beschikbaar gesteld. In 2020 heeft de gemeente hiervoor een plan van aanpak (PvA) opgesteld. Het PvA omvat het uitvoeren van het haalbaarheidsonderzoek en (vervolgens) het opstellen van een sluitende businesscase. De gemeente, Omgevingsdienst IJmond (ODIJ) en Zeehaven IJmuiden voeren het PvA uit en hebben een werkgroep opgericht. ODIJ heeft het projectleiderschap. De werkgroep communiceert actief met DFDS en KVSA onder andere via de Omgevingstafel Havenkwartier/Oud IJmuiden. Om de businesscase rond te krijgen is voor 2021 € 50.000 nodig om een subsidieaanvraag voor walstroom bij het Rijk te versterken.

Reguliere activiteiten

Regeling Reductie Energie (RRE)

Het Rijk verstrekte in 2020 een eenmalige specifieke uitkering aan de gemeenten Velsen, Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest. Deze uitkering wordt ingezet voor activiteiten die de CO2-uitstoot verlagen. Dit gebeurt door het verlagen van energiegebruik in woningen in particulier eigendom. Voor de gemeenten is het doel om 10.500 woningeigenaren te bereiken met energiescans van de woning met advies over besparingsacties en/of een pakket met kleine maatregelen. ODIJ startte het project in Velsen in samenwerking met Energiek Velsen. Het project loopt door tot maart 2021. Als het Rijk een tweede uitkering in het kader van de RRE zal verstrekken dan voert ODIJ het project uit in geheel 2021.

Warmtenet in wording

De gemeente, HVC en ODIJ pasten het tracé van het warmtenet aan omdat Tata Steel aangaf geen warmte te kunnen leveren zoals dat gepland was. Het tracé loopt nu langs alternatieve bronnen zoals warmte van de rioolwaterzuivering, restwarmte van de visverwerkende industrie en TEO (thermische energie uit Oppervlaktewater).
Voor de komende tijd gaan we onderzoeken of we het warmtenet kunnen combineren met de geplande verduurzaming van het gemeentelijk maatschappelijk vastgoed. Als dit lukt dan levert Velsen op die manier een bijdrage aan het warmtenet als afnemende partij van warmte.
De gemeente stemt de fasering af met de woningbouwcorporaties Woningbedrijf Velsen en Velison Wonen. De fasering van het warmtenet wordt gebaseerd op hun planning voor renovatie en nieuwbouw. De focus ligt daarbij op Velsen-Noord (Velison Wonen) en IJmuiden (Woningbedrijf Velsen). De komende tijd kijken de partijen in deze woonkernen naar locaties waar renovatie plaats zal vinden. Deze locaties kunnen voorbereid worden op het warmtenet.

IJmond Bereikbaar
IJmond Bereikbaar werkt in 2021 aan een integrale aanpak om de transitie van de mobilteit in de regio aan te jagen. Dit door duurzame en slimme mobiliteit zoveel als mogelijk te stimuleren, faciliteren en te reguleren. De aanpak omvat het

  • Werkgeversaanpak: Werkgevers en werknemers worden via mobiliteitsscans gestimuleerd om anders te reizen. IJmond Bereikbaar geeft de bedrijven ondersteuning in het nemen van maatregelen.
  • Aanpak goederenvervoer. Met de Topsector Logistiek en Lean n Green helpt IJmond Bereikbaar vervoerders en verladers een scan te maken van de eigen bedrijfsvoering. Bedrijven krijgen hierdoor snel besparingskansen in beeld.
  • Regionale mobiliteitsagenda IJmond: IJmond Bereikbaar faciliteert de afstemming tussen de drie gemeenten en beheert het fonds dat de gemeenten gebruiken om samen voor maatregelen of onderzoek te betalen. Zie verder paragraaf 3.1 Mobiliteit.
  • Ambtelijke vertegenwoordiging van de IJmond bij bovenregionale overleggen over duurzame mobiliteit zoals het regionaal Mobiliteitsprogramma van de MRA en de lobby voor het behoud van de pont.
  • Implementatie van de normstelling vervoer. Door deze wettelijke normstelling worden bedrijven verplicht actief aan de slag te gaan met uitstoot.

Greendeal Zorg
De zorginstellingen VivA!Zorgroep, Hartekampgroep, Heliomare en het Rode Kruis Ziekenhuis continueren de verduurzaming van hun bedrijfsvoering in het kader van de Green deal Zorg. Het streven is om het zilveren certificaat voor de verduurzaming te behalen (nu zijn ze in het bezit van de bronzen certificaat). ODIJ ondersteunt de zorginstellingen met kennisbijeenkomsten en stimuleert overige zorginstellingen om deel te nemen aan de Green Deal.

KIMO

In 2021 voert KIMO de volgende activiteiten uit:

  • Het deelnemen aan de vergaderingen van het Bestuurlijk overleg KIMO internationaal en het organiseren van  de vergaderingen van het Bestuurlijk overleg Nederland en België;
  • Het deelnemen aan overleggen in Nederland en België en Brussel over de Kustdagen, Noordzeedagen (met Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat), etc. en aan het overleg EU Intergroup Seas, Rivers & Oceans;
  • Het voortzetten van de trekkersrol van het project Fishing for Litter;
  • Het opstarten van een toonaangevend afvalpreventie- en verwerkingsproject;
  • Het uitbrengen van zo'n drie nieuwsbrieven en overige communicatie via social media zoals Twitter, en Facebook.
Deze pagina is gebouwd op 10/29/2020 16:00:52 met de export van 10/29/2020 15:57:37